GÜNCEL
Giriş Tarihi : 05-12-2022 14:24   Güncelleme : 05-12-2022 14:27

Çalıkuşu: MASAK Başkanı Kurt'un görev değişikliğine o tebliği mi sebep oldu?

MASAK Başkanı Hayrettin Kurt, Kamu Gözetimi, KGK 2. Başkanlığı'na atanarak görevden alındı. Kurt'un görevden alınmasını değerlendiren Hukukçu Figen Çalıkuşu 17 Kasım 2021 tarihinde yayınlanan 'Mali Suçları Araştırma Kurulu Genel Tebliği'ni hatırlatarak "Kurt bu görev değişikliğine bu 'kamusal nüfuz sahibi kişilere yönelik tedbir' tebliği mi sebep oldu? diye sordu.

Çalıkuşu: MASAK Başkanı Kurt'un görev değişikliğine o tebliği mi sebep oldu?

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanı Hayrettin Kurt, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu (KGK) 2. Başkanlığına atanarak görevden alındı. 

2.5 yıldır bu görevini yürüten Kurt'un MASAK başkanlığı görevinden alındığına ilişkin herhangi bir kararname de yayımlanmadı.

Aynı yöntem 2016 yılında da yine MASAK Başkanı olan İbrahim Hakkı Polat, KGK'ya üye atanması yoluyla koltuğundan olmuştu. 

Hukukçu Figen Çalıkuşu AK Parti döneminde 'af isteme' yoluyla görevden almaya eklenen bir başka kuruma ‘atama ile görevden alma’ usulünü değerlendirdi. 

"Görevden alma bir 'görevden affını' talep etme yolu ile bir de 'başka bir kuruma atama' yolu ile oluyor. 

MASAK’da yapılan bu atamalarda örtülü amacın görevden alma olduğunu görüyoruz." ifadelerini kullanan Figen Çalıkuşu, "Mali suçları araştırma, kara parayla, terörün finansmanıyla mücadele amacıyla kurulan MASAK, AKP döneminde 7 kez başkan değiştirdi" dedi.

MASAK Başkanı Kurt'un görev değişikliğine o tebliğ mi sebep oldu?

17 Kasım 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan 'Mali Suçları Araştırma Kurulu Genel Tebliği' hatırlatan Çalıkuşu şunları kaydetti:  

"Bu tebliğde, MASAK Başkanlığı tarafından “kamusal nüfuz sahibi kişilere sıkılaştırılmış tedbirlerin uygulanmasına dair usul ve esaslar” düzenleniyor.

Tebliğde Kamusal nüfuz sahibi kişi tanımı da yer alıyor: Yurt içinde veya yabancı bir ülkede seçimle veya atama yoluyla kendisine önemli bir kamusal görev tevdi edilen üst düzey gerçek kişiler ile uluslararası kuruluşların yönetim kurulu üyeleri, üst düzey yöneticileri ile eşdeğer görev yapan diğer kişiler…

Gene örtülü bir şekilde atanarak görevden almaya muhatap olan MASAK Başkanı Hayrettin Kurt bu görev değişikliğine bu “kamusal nüfuz sahibi kişilere yönelik tedbir” tebliği mi sebep oldu?

AdminAdmin