Mahmut Muslihan
Haziran ayının ilk günlerinde, yakınımın şiddetli halsizlik ve baş ağrısı belirtileri göstermesiyle hastaneye başvurduk. EKG ve kan sonuçlarında gayet iyiydi lakin tomografi sonucunda; “buzlu cam” dedikleri belirtilerin olduğunu ve kronik rahatsızlığından (şeker, tansiyon) dolayı hastanede tedavi görmesi gerektiğini söylediler.
Hastanede tedaviye başlayınca PCR test sonuçları da geldi; negatif… Sağlık çalışanları ve hastane çalışanları sağ olsunlar ellerinden gelen her türlü desteği bize sundular. 5 günlük hastane sürecinde ben de yakınımla birlikteydim.
Tedavide Uzak Doğu’dan gelen ilaçlar ve ilk gün 16 adet tüketilen ilacın yanında, damar yolundan belirli sıvılar enjekte edildi.Bu süreçte; nefes darlığı, öksürük ve ateş hiç olmadı. 5. Gün taburcu edildik. Ben de o süre içerisinde hiçbir belirti hissetmedim.
Temaslı olduğum gerekçesiyle PCR testi yaptırdım tabii ki yakınımda, sonuç; negatifti. Kasım’ın 2. haftası ise ateş, halsizlik ve hafif öksürük nedeniyle yakınımı yine hastaneye götürdük. PCR test sonu bu kez pozitif geldi. Aile hekimi ile temas kurduk durumunu bildirdik.
Favipiravir ilacı da ekipler tarafından bizlere ulaştırıldı. Aile hekimi ile günde en az 2-3 kez görüşüp, durumu hakkında bilgi verdim. 5 ila 7. günün kritik olduğunu nefes darlığına dikkat etmemiz gerektiğini belirtti.
7. Gün nefes darlığı başladı ve hekim ile görüşmem sonucunda; “riske gerek yok hastaneye götür” dedi. Gerekli önlemleri alıp hastaneye gittiğimizde ilk işlem EKG oldu. Sonuç gayet iyiydi. Kan sonuçları da temiz çıktı.
Tomografi sonuçlarında ise hafif tutulmanın olduğunu söylediler. Tekrar Favipiravir ilacını önerdiler lakin ilacın yeni bittiğini söyledik. Doktor, bu durumun normal olduğunu ve evde bakım yapılması gerektiğini vurguladı. Eve gelince tekrar aile hekimi ile irtibat kurduk ve korkulacak bir durumun olmadığını ifade etti. Nefes darlığı ve bitkinliğin bir süre daha sürebileceğini dile getirdi. Gün geçtikçe durumu daha iyiye gidiyor.
Ben ise tüm süreç boyunca yanındaydım ve izole bir şekilde evden çalışmaya devam ettim. Çok şükür en ufak bir belirtim dahi olmadı.
Bu süreçte virüsün olmadığını ifade etmek, bilimin dedikleri reddetmek ya da “bana etki etmez” anlayışı son derece yanlıştır. Her yolculuk esnasında gördüğümüz ambulanslar, cenazelerle dolan morglar ve yoğun bakım servislerinin doluluk oranını inkar edemeyiz.
İki dönemde de bizler ve bu millet için fedakarca davranan sağlık ile hastane çalışanlarımıza teşekkür ediyor ve saygılarımı sunuyorum. Hep var olsunlar! Bu süreçte kim bilir belki ben belki bir yakınım bu virüsten hayatını kaybedecektir.
Virüsün etkilerine bizzat şahit oldum lakin şahit olduğum sosyolojik olayları göz ardı edemem. Ekonomik, siyasi, insani, ahlaki ve vicdani boyutların üzerinde de durulması gerektiğini düşünüyorum.
Sızan kayıtlara göre DSÖ yetkilileri, bazı ülkelerin yaklaşımının 'virüsü incelemek için talihsiz bir laboratuvar' ve neyin işe yaradığını görmek için 'ölümcül korkunçlukta' bir fırsat oluşturduğundan söz etti.
Covid-19 ilacı diye 5 bin kişiye hayvanlarda parazit tedavisinde kullanılan bir ilaç uygulandı. İlaçların neye göre verildiğine dair bir bilgim yok zaten bu konu hakkında konuşmak için de tıbbi eğitim almadım.
Bununla birlikte süreci manipüle etmek isteyen tıbbi zihinler oldu, olacaktır. Krizi fırsata çevirmek isteyen ilaç firmaları ya da buralarla işbirliğine mahkum edilmiş kişilerin varlığı kaçınılmazdır. ABD'de ilaç firması Purdue Pharma LP, bağımlılık yaratan reçeteli ağrı kesici OxyContin'in kullanımıyla ilgili hakkındaki cezai suçlamaları kabul etti. OxyContin satışlarından 30 milyar dolardan fazla kazanç elde ettiler…
DSÖ’nün en büyük finansörü durumunda ise ABD bulunuyor. 2018-2019 bütçe dönemi için 2019 sonunda 800 milyon dolardan fazla katkı sağladı. ABD'yi, Bill & Melinda Gates Vakfı, İngiltere ve Almanya takip etti.
Bu süreçte DSÖ’den çelişkili açıklamalar geldi. Hasta olanların virüsü bulaştırmamak için maske takması gerektiğini, bunun dışında sağlıklı kişilerin maske takmasına gerek olmadığını duyurmuştu.
Dr. Maria Van Kerkhove ise sağlıklı kişiler de dahil herkesin kamuya açık ortak kullanım alanlarında maske takması gerektiğini söyledi. Süreçte DSÖ yeni tip corona virüsünün hava yoluyla bulaşmadığını açıkladı. DSÖ: Corona’nın hava yoluyla bulaştığını göz ardı edemeyiz.
Bill Gates ise "Biraz da şansın yardımıyla gelecek yılın ilk çeyreğinde üç hatta dört aşının tescil edilmesini bekliyorum" dedi. Aşı üretici şirketler ileride doğabilecek olumsuzluklardan kendilerinin muaf tutulmasını istiyorlar.
İlk etapta 'sürü bağışıklığı' stratejisini izleyen İngiltere, tepkilerin ardından geri adım attı. Yoğun bakımdan çıkan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, aşıya karşı çıkanların “deli” olduğunu söyledi. İngiltere, üretilen aşıyı eleştirenleri yargılamaya hazırlanıyor.
Toplumda covid hastalığını atlatanlar, dışlanmakla kalmıyor şiddete maruz kalıyor. El emeği yerini dijital bilince bırakıyor. McLuhan'ın Küresel Köy kavramının burada irdelenmesi gerekmektedir.
Bir söylem: toplumsal dirençler analiz edilerek, devletlere dayatılan politikalar ortaya çıkarılır. Saha burada önemli… Sabahattin Ali’nin Sırça Köşkü fikir verebilir. Ve ülkemizde aşı tartışmaları ne durumda?
Bir kesim; “ aşıya karşı olanların tedavi edilmemesi gerektiğini” diğer kesim de aşı süreci tarihine dikkati çekip; “faz çalışmalarının tamamlanması mümkün değil, aşı ile kurgulanmak istenen …” diyor.
Aşıyı destekleyen bilim insanları olduğu gibi aşıya tamamen karşı olan bilim insanları da mevcut.. Teknik olarak tasavvur edilen sonuç nasıl oluyor da birbirini inkar edebiliyor? Peki elektronik kelepçe çözüm mü şuurun yanında? Simitçinin hes kodu sormasını nereye koyacağız?
Kuduz vb. aşılara tepki gösterenin olmadığını burada söylemek önemli. Ayrıca ABD ve Rusya üretimi aşıları destekleyenler diye ikiye ayrılan bloklar var. Handikap: Korkunun ürettiği psikolojik durumda sistem güçlenir veya virüsün tahribatına korku az da olsa etki eder.
Tam burada bize müjdeyi veren olmadı mı? Musk: “Bu proje ile korkuyu dahi yok edebileceğiz!”
Fikir ayrılıkları dahil tıp alanının önemli isimleri konsensüs oluşturarak toplumu aydınlatmalı.
Öte yandan bu düzende duygunun yeri net şekilde belirlenmiştir; Jacque Fresco: duygular, görev karşısında gereksizdir.
Bill Gates, The Telegraph’a verdiği demeçte "Benim artık paraya ihtiyacım yok, ben Tanrı'nın işini yapıyorum!" dedi.
Ve yakın zamanda bize dayatılacak motto: Sağlığınız için aklınızdan vazgeçin!